Verhalen over de sociale impact van een Nederlands icoon

De Afsluitdijk beschermt en verbindt Nederland al negentig jaar. Nu wordt hij versterkt, verhoogd, verbreed en gereed gemaakt voor de toekomst.

Vanaf de maan zijn slechts een paar door mensen gemaakte bouwwerken zichtbaar. Niet de Chinese Muur en ook niet de Pyramides van Gizeh. Wat je wel kunt zien, vanaf een kleine vierduizend kilometer afstand, is een Nederlandse dijk: de Afsluitdijk.

Wat betekent deze dijk voor Nederland? En voor de Nederlanders, vroegen fotograaf Cynthia Boll en journalist Stephanie Bakker zich af. Wie beschermt hij eigenlijk? En is dat zijn enige taak?

the Dyke is een multimediaproject over de toekomst van Nederland. Een land dat zonder dijken al lang niet meer zou bestaan. Een land ook dat zich steeds meer realiseert dat de uitdagingen voor de toekomst groter zijn dan sterke dammen en dijken alleen. Een kwart van Nederland ligt onder zeeniveau en maar liefst driekwart kan overstromen door water uit de zee of rivieren. En terwijl de zeespiegel de komende eeuw zo’n drie meter zal stijgen, daalt het land als gevolg van bodemdaling.

In de verhalen van the Dyke ontmoet je grote en kleine wereldverbeteraars die werken aan oplossingen voor de toekomst. Van de onderzoekers in ’s werelds eerste blue energy station tot een hechte Friese gemeenschap die het voortouw neemt in de energietransitie. Wat betekent de renovatie van de dijk voor een ecoloog in Friesland? En hoe denkt de next generation over klimaatadaptatie? De verhalen zijn divers en verspreid over Nederland. Eén ding hebben ze gemeen: ze beginnen allemaal bij the Dyke.

the Dyke is een initiatief van Cynthia Boll en Stephanie Bakker in samenwerking met Van Oord.

Over ons

Cynthia Boll

Cynthia Boll werkt sinds 2007 als onafhankelijk fotograaf. Ze werkt vooral aan langlopende, zelfgeïnitieerde (multimedia) projecten over de invloed van politieke, economische en omgevingsfactoren op de mens. In 2018 won ze de prestigieuze Nederlandse prijs voor fotojournalistiek, de Zilveren Camera 2018, voor haar serie Sinking Cities, Jakarta. Sinds 2016 is ze vast jurylid in het RTL 4-programma Het Perfecte Plaatje.

Stephanie Bakker

Stephanie Bakker is een zelfstandig journalist en multimediastoryteller. Ze schrijft constructieve verhalen over sociale en maatschappelijke vraagstukken met een toekomstgericht perspectief. Samen met fotografen, filmmakers en designers experimenteert ze met nieuwe vormen van verhalen vertellen. In 2017 won ze een World Press Award Digital Storytelling voor het multimediaproject Future Cities.

Van Oord

Van Oord is een Nederlands bedrijf met ruim 150 jaar ervaring als internationale waterbouwer. Om succesvolle oplossingen voor wereldwijde klimaatuitdagingen te delen, lanceerde Van Oord het duurzaamheidsplatform Sustainable Earth Actions (S.E.A.). De verhalen van the Dyke geven de maritieme aannemer inzicht in de impact die een omvangrijk waterbouwkundig project heeft op mensen en milieu.

Credits

Concept & production

Cynthia Boll Photography
Laika Productions

Photography & videography

Cynthia Boll

Audio & reporting

Stephanie Bakker

Design

Kummer & Herrman

Development

Reinier Martin

Video-editor

Maaike Holvast 

Translation

Sjaan de Bruijn

Sound design

Peter Rutten 

Motion graphics / trailer

310K

Color grading

Noortje Muller

In coorporation with

Van Oord